Piwo

Podczas gdy masowy konsument przyzwyczajony jest do piwa komercyjnego, warzonego na skalę przemysłową przez duże koncerny piwowarskie, prawdziwi miłośnicy złotego trunku poszukują produktu innego, specyficznego, takiego, który swoją jakością różni się od produktów masowych.
Takim osobom wychodzą na przeciw małe browary rzemieślnicze, które będąc najczęściej małymi firmami rodzinnymi, wytwarzają piwa przy zastosowaniu tradycyjnych metod oraz urządzeń, stosując tradycyjne receptury oraz używając wyselekcjonowanych składników. Stosując górną lub dolną fermentację uzyskuje się odpowiedni gatunek piwa. Stosując specjalne szczepy drożdży, a także selekcjonując gatunki chmielu oraz rozmaite rodzaje zbóż uzyskują oni specyficzny, niepowtarzalny smak, goryczkę, barwę, pienistość oraz zapach. W zależności od zastosowanych składników uzyskać można posmak cytrusów lub drzew iglastych, migdałowy albo orzechowy. Dzięki rosnącej popularności takiego piwa coraz częściej spotkać je można w sklepach lub wypić piwa rzemieślnicze w pubie.